![](/media/lib/530/n-aptekapl-cfc5054e147c7a36317d1956b659127f.jpg)
Co można podać dziecku na ból gardła?
6 grudnia 2022, 15:52Ból gardła to dolegliwość, która u dzieci pojawia się stosunkowo często. Bez względu na przyczynę powoduje on silny dyskomfort u malucha. W początkowym etapie infekcji zwykle wystarczające będą naturalne metody leczenia. Wizyta u lekarza może okazać się konieczna, kiedy przestają one pomagać. Jak skutecznie leczyć ból gardła u małych pacjentów?
![© Cezary Piwowarskilicencja: Creative Commons](/media/lib/10/1181895820_117550-1ab97eff2d53cfa5e6afb405b58a22dd.jpeg)
Kiełbaska o smaku kiwi: herezja czy smakołyk?
15 czerwca 2007, 08:19Niemcom, znanym z produkcji doskonałych kiełbas, znudziły się już tradycyjne smaki. Dlatego też tamtejsi masarze postanowili wyjść naprzeciw oczekiwaniom części klientów i wprowadzili kilka naprawdę oryginalnych egzotycznych smaków, m.in. kiwi, cytrynę, wiśnie maraskino oraz aloes.
![](/media/lib/67/grzybowe-opakowanie-4503419a5f087d1ad4bd231f6b0b9a1d.jpg)
Opakowanie do wyhodowania
29 lipca 2010, 12:13Czy można sobie wyhodować ekologiczne opakowanie? Okazuje się, że tak. Wystarczy odrobina rolniczych odpadów, grzybnia i odpowiednia forma.
![](/media/lib/238/n-szklarnia-de5ccf094c381093157a391cb7d54820.jpg)
Dom w szklarni
1 lutego 2016, 15:42Marie Granmar i Charles Sacilotto mieszkają z synem na Archipelagu Sztokholmskim. Choć w styczniu średnia temperatura wynosi tu -3 stopnie, nie muszą się tym martwić, bo ich dom otula szklarnia.
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Glutaminian jednak szkodliwy?
14 sierpnia 2008, 20:45Glutaminian sodu, stosowany masowo dodatek do żywności, od lat wzbudza kontrowersje. Podejrzewano go o powodowanie wielu przypadłości, lecz dotychczas nie istniały przekonujące dowody jego szkodliwego działania na organizm człowieka. Amerykańscy naukowcy twierdzą jednak, że udowodnili, iż związek ten jest odpowiedzialny za rozwój nadwagi.
![](/media/lib/129/n-olej-3e3cdd8be325afe0e33a7b59b61f83a3.jpg)
Biopolimery tańsze dzięki olejowi posmażalniczemu
5 września 2012, 11:26Olej posmażalniczy może być świetnym materiałem startowym w procesie wytwarzania przez bakterie tzw. biopolimerów. Naukowcy uważają, że w ten sposób ograniczy się zanieczyszczenie środowiska, uzyskując jednocześnie wysokiej jakości plastik na implanty medyczne.
![](/media/lib/407/n-zha-cai-51d56e4b3658e3050437653cab3b8137.jpg)
Bakterie z syczuańskich kiszonek mogą pomóc w zapobieganiu próchnicy
12 czerwca 2020, 13:32Probiotyk z syczuańskich kiszonek - szczep pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum K41 - może pomóc w zapobieganiu próchnicy. Znacząco hamuje bowiem tworzenie biofilmów Streptococcus mutans, a więc bakterii uznawanych za główny czynnik etiologiczny powstawania próchnicy.
![](/media/lib/54/herbata-z-ciastkami-bada1954f379ea32e335708a9485215a.jpg)
Niezatapialne nieprzemakalne
3 września 2009, 09:35Jeden z brytyjskich szefów kuchni opracował recepturę niezatapialnych (czytaj: nierozpadających się w herbacie czy kawie) ciasteczek. Kluczowym składnikiem są podobno cienkie plasterki słodkich ziemniaków, czyli patatów, ale szczegóły przepisu pozostają owiane tajemnicą.
![](/media/lib/89/n-swierszcz-polny-39a24164f44a13aa4343362ae8de9659.jpg)
Zagospodarowanie odpadów i pozyskanie białka w jednym
1 września 2014, 08:54Jakub Dzamba z McGill University zaproponował pomysł, który stanowi rozwiązanie 2 problemów naraz. Hodowla świerszczy w specjalnych plastikowych pojemnikach zapewnia pokarm, a że owady żywią się tym, co normalnie trafiłoby na kompost, można w ten sposób zagospodarować część odpadów.
![](/media/lib/535/n-renowa24pl-2c22315dfcd0b329473f65e9e6b259bb.jpg)
Jak wybrać okna dachowe? Praktyczne wskazówki
18 stycznia 2023, 23:44Okna dachowe to nie tylko rozwiązanie bardzo praktyczne, ale również efektowne i ekologiczne. Sprawdź nasze rady i dowiedz się, jak wybrać odpowiednie okna dachowe i dlaczego warto zdecydować się na takie rozwiązanie!